Green fields of glory

Zaaiplanning voor de moestuin

Geschreven op 4 januari 2021

Het is nu 7 jaar geleden dat wij begonnen met onze eerste moestuin. Tenminste, onze eerste noemenswaardige moestuin. Ik heb altijd een voorliefde voor de tuin gehad en in mijn beleving was een moestuin echt een heerlijk idyllisch plaatje, waar ik warm van werd. De praktijk echter, was weerbarstig. Alles wat met groen te maken had en ik aanraakte, leek wel dood te gaan. Nee... het leek niet zo... het was écht zo.

Ik had ook een voorliefde voor planten in huis.. maar op een gegeven moment heb ik na heel korte tijd na mijn laatste aankoop weer bij Intratuin gestaan met een plant die zwart was geworden (zwart!! hoe kan dat??) en ik wanhopig vroeg: 'wat doe ik nu fout?? Ik deed precies wat er op het kaartje stond!!' Waarop de medewerker de plant uit de pot haalde en niet eens hoefde te knijpen, het water stroomde er onderuit. Verzopen.

Manlief heeft meerdere keren gezegd over mij in onze eerste jaren samen 'jij komt echt uit een ei he?' en dan keek hij mij ongeloofwaardig aan. Alsof hij een ruimtekuiken zag. Haha. En gelijk had hij. Ik had geen idee. Ik heb echt vanaf de bodem af moeten leren hoe dit soort dingen werken. Als er stond 'twee keer per week water geven', dan deed ik dat netjes. Ik lette niet op mijn gevoel of intuitie.. en keek niet naar de tekenen die de plant me gaf.

Wat heb ik door veel frustraties heen moeten gaan... en wat heb ik ondertussen veel geleerd. Ik heb geleerd... dat vallen en opstaan het allerbeste werkt. Dat er niet zoiets is als een perfect advies.. en dat je zult moeten leren kijken.. aanvoelen... observeren.. en je plan stééds weer aanpassen.

Sinds 2018 wonen we hier in Groningen en sprong mijn hart op van het idee dat ik een grote moestuin bij huis zou kunnen houden. Het eerste jaar begon ik enthousiast en opnieuw wilde er bijna niets lukken. Ik werd dit keer niet wanhopig, maar heb rondgekeken wat het allemaal kon zijn en al snel wist ik, het is hier veel te donker.

Die winter zijn er een heleboel bomen achterin de tuin gerooid, want rondom alle zon-kanten hadden we alleen maar heel veel bomen. Wat ik geweldig vind, ik ben werkelijk gék op bomen.. maar het ging niet samen met een grote moestuin.

Vorig jaar was er eindelijk de grote moestuin mét grote opbrengst. We eten er op dit moment nog steeds van. Aardappels, boerenkool, wortels en wat ingevroren groenten. De laatste restjes, dat wel. Vorig jaar werd ook opeens de droom van een kas in de tuin verwezenlijkt. En ook nog eens vele malen groter dan ik zelf had kunnen dromen. Schoonvader is kweker geweest, heeft zijn kas afgebroken een aantal jaren terug, maar had nog genoeg materiaal over gehouden hiervoor.

Echt een immens kado... ik heb nu een kas van 9 bij 6 meter in de tuin!! Hendrik heeft hem met zijn vader samen in de eerste lockdowntijd opgebouwd. Dat jaar heb ik er vooral heel veel gekregen planten in gezet, vooral heel erg veel tomatenplanten... en heb ik opnieuw moeten leren. Tomaten hebben dus goede beluchting nodig... en ik dacht juist 'lekker dampen in die kas'... waardoor er een schimmel in kwam en ik bijna alle planten zonder opbrengst weg moest gooien. Haha.. maar inmiddels kan ik er om lachen.. want dit zijn zúlke belangrijke lessen! Zoiets wil je niet weer laten gebeuren, dus een volgende keer zal ik beter me inlezen hoe zoiets werkt en wat het nodig heeft.

Nou... dit jaar staat de kas er dus al.. en ben ik me vooraf gaan verdiepen in wat ik er dan in zou willen kweken. Ik koop mijn meeste zaadjes op Bolster.nl, zij verkopen biologische zaden. Op hun website vind je ook boordevol info over hoe alles te kweken en wanneer... en zo kwam ik allerlei heerlijke dingen tegen voor in de kas.... paprika... tomaat... watermeloen!!..

Mijn zaadjes zijn inmiddels al gekozen en gekocht.. en ik ben dan gewoon om een zaaiplanning te maken, zodat ik elke maand gewoon kan kijken wat ik op dat moment kan doen in de tuin. Hieronder zie je een stukje van de planning voor dit jaar:

En toen ik laatst met de oudste twee jongens deze planning zat te besturen, kwam ik erachter dat ik een dubbele teelt kan doen in de kas dit jaar! We gaan er dus eerst wortels, bieten en spinazie in zetten... en tegen de tijd dat dit geoogst kan worden, kunnen de echte zomerdingen erin, zoals de paprika en meloen. En als de wortels en bieten dan geoogst zijn uit de kas... kunnen we daarna verder eten van de wortels uit de moestuin búiten de kas... ooo wat kan ik daar enthousiast van worden!!

We hebben inmiddels besloten dat de moestuin ook nóg weer groter wordt dan vorig jaar... en dan de kas erbij.. wie weet, eten we komend jaar het jaar rond wel uit eigen tuin. Voor sommige mensen onbegrijpelijk... maar voor mij voelt het echt als goud in eigen tuin. Zo heerlijk en zo'n vrijheid!!

Mocht je interesse hebben in mijn zaaiplanning-bestand, om deze voor jezelf ook te kunnen gebruiken (aangepast naar je eigen situatie natuurlijk), stuur dan even een berichtje via het contactformulier.

Liefs,

MargrietCategorie: |

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde Posts

Copyright © 2021 Green fields of glory
entercrossmenu
nl_NLNederlands