Green fields of glory

Honing te koop!

Geschreven op 8 juli 2021

Leuk om te vertellen, vanaf nu is er in ons kraampje aan de straat ook honing te koop! Honing die gemaakt wordt door bijtjes uit de buurt... Eén van de plekken waar deze imker bijenvolken heeft, is echt heel dicht bij onze tuin. Dus het idee, dat de bijen die bij onze bloemen in de tuin zwermen, ook meehelpen aan de honing die wij eten en weer verder aanbieden, vind ik echt heel leuk!

Honing is iets, wat wij sinds we ons voedingspatroon omgegooid hebben, echt dagelijks gebruiken. Het heeft zóveel oeroude gezonde eigenschappen en is zo'n bron van natuurlijke kracht en weerstand. In de wetenschap zijn ze er schijnbaar nog steeds niet precies achter waardóór honing nou zo geweldig is, maar wel dát het zo is. In honing zitten bijvoorbeeld duizenden stuifmeelkorreltjes. Als je last hebt van pollen allergie, dan kan een dagelijkse lepel rauwe honing je lichaam helpen om deze pollen niet meer als vreemd te zien en kun je een verbetering gaan zien in je allergie klachten.

Ik schreef bewust rauwe honing, daarmee bedoel ik 'niet-supermarkt-honing', maar honing van een imker en het liefst één uit je eigen buurt. Dan heb je namelijk ook de werkelijke stuifmeelpollen bij jou uit de buurt, waar je ook je allergische reactie op kunt hebben. Supermarkt honing schijnt vaak vermengd met suiker te zijn en zeker als het niet uit Europa komt, is er weinig zicht op de kwaliteit en eisen. Daarnaast wordt supermarkt-honing verhit en vinden wij dat persoonlijk echt doodzonde, omdat dan de prachtige gezonde eigenschappen flink teniet worden gedaan.

De misschien wel grootste belangrijke geneeskrachtige werking van honing is dat het als een natuurlijk antibioticum werkt. Niet alleen virussen maar ook bacteriën en schimmels kunnen tegen gegaan worden door honing. Wist je dat als je een wondje hebt, je er honing op kunt smeren om infecties te voorkomen?

Ik kan er over door blijven praten, maar internet staat al vol genoeg met informatie hierover. Wij zijn in elk geval helemaal overtuigd van de goedheid en overvloed van honing... maar ik ga je nu de plaatjes laten zien.

Het kraampje dijt steeds meer uit.. en heel zachtjes aan wordt er weleens wat uitgehaald nu. Het loopt nog niet storm en misschien komt dit, omdat mijn werkwijze nog niet zo bekend is.... ik heb geen prijzen op alles staan.. alleen de honing en zo nu en dan de eieren die er liggen hebben een prijsje. De rest mag je helemaal zelf bepalen of je het zo mee wilt nemen.. of dat je er iets voor wilt betalen... of dat je iets te ruil hebt om terug in het kastje te zetten.

Ik heb hier lang over nagedacht. Ik zou niet perse altijd geld hoeven voor de spulletjes die we aanbieden. Weggeven is ook ontzettend fijn... en het is soms ook gewoon heel fijn om bij een kraampje te staan waar je weinig of niets hoeft te betalen. En tegelijk wil ik mensen ook de gelegenheid geven, als ze wél iets willen betalen... want ik zou het toch ook weer leuk vinden, als het niet alleen maar moeite kost, maar ook iets opbrengt, waar we dan weer nieuwe spulletjes voor de tuin voor kunnen kopen.

De jongens houden netjes de budgetten bij. Voor de kippen, voor het kraampje, en voor hun eigen spulletjes. We bespreken het smorgens als er geld is bijgekomen of iets is gekocht.. ze passen de lijst aan en zien of er wat overblijft om wat te kopen. Dit is zo'n waardevol leerproces!!

Zo komen we er dus nu achter, dat onze kippen alleen maar geld kosten. Joas (de oudste) en ik zijn aan het overleggen geweest waar dit door zou kunnen komen. En we weten het... we hebben heel veel broedse kippen gehad dit jaar, maar tot nu toe maar 2 kuikens van de broedse kippen. Maar een broedse kip kost je tientallen met eieren, die je had kunnen verkopen als ze die gewoon gelegd had. Daarnaast vermoeden we dat niet al onze kippen meer eieren leggen... en willen we in de gaten gaan houden wélke kippen dit dus zijn.

Verder willen we ons verdiepen in welke rassen van kippen het proces van kuikens uitbroeden nog goed kunnen. Het schijnt dat dit er met de legkippen van nu aardig uitgefokt is. Die zijn echt voor het leggen gefokt, niet voor broeden. Als ze dan dus wél gaan broeden, dan wordt het eerder 'rommelig' en mislukt het nestje of gaat ze te vaak van het nest etc... waardoor je ook veel minder kuikens hebt uit een nest en het langer kan duren voor het zover is, dan nodig.

Interessante dingen dit!!! Ontzettend leerzaam ook. Ik kan hier echt van genieten.

Maar zo kwamen we van honing bij broedse kippen.. en heb ik nog geen plaatjes laten zien. Dus hierbij alsnog... en een fijne dag verder!

Liefs,

Margriet

Categorie: |

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde Posts

Copyright © 2021 Green fields of glory
entercrossmenu
nl_NLNederlands