Green fields of glory

Home made kippenbouillon

Geschreven op 3 januari 2021

Ik schreef al ergens dat wij een jaar of wat terug ons voedingspatroon om hebben gegooid. Dit kwam omdat we via een vriend in aanraking kwamen met de onderzoeken van tandarts Weston Price, die rond 1930 uitgebreid onderzoek deed onder inheemse volkeren over oa de gezondheid van hun tanden en een eventuele relatie hiermee met hun voedselpatroon.

We raakten geinteresseerd, kochten zijn boek met de onderzoeksresultaten en waren zelfs verbijsterd. We hadden er nooit bij stil gestaan hoe snel onze gezondheid verslechterd door het eten van het 'westerse voedsel', zoals we het voedingspatroon noemen wat wij tot dat moment ook volgden.. met alles wat er maar in de supermarkt te koop is.

We raakten er van overtuigd dat één van de meest basale gezonde dingen die je kunt maken voor jezelf en je kinderen, eigen bottenbouillon is. Ik ben geen keukenprinses, ik vind koken ook regelmatig een opgave (veel te veel prikkels aan het eind van de dag), maar juist daarom heb ik door de jaren heen geprobeerd om de dingen heel simpel voor mezelf te maken. En nu maak ik dus al jaren onze eigen kippenbouillon, waar ik vervolgens elke week een keer soep van maak.

Via een vriend kopen wij eens in de zoveel maanden een heel stel kippen. Deze worden gehouden door een man die groenteboer is of was, de kippen op zijn erf heeft lopen (geen antibiotica en andere onnodige extra's toegediend krijgen) en voor een aantal mensen ze eens in de zoveel tijd slacht en in hapklare stukken verdeeld.

De stukken vlees die niet te bakken zijn, maak ik bouillon van. Gisteren was het ook weer zo'n dag. Volgende week komt de nieuwe lading kippenvlees, dus ik wilde het oude opmaken. Ik heb nog niet eerder zo'n grote lading gemaakt, het blijkt voor bijna 3 maanden genoeg! Maar nu is het 'oude' vlees weer verwerkt en komt het niet door de war met de nieuwe lichting straks.

Voor wie het leuk vind, ga ik vertellen hoe ik dit maak. Ik maak het op zijn aller-simpelst.. er zijn nog honderd variaties en meer.. maar simpeler dan deze variant kan ik hem niet bedenken. En dat vind ik dan weer prettig 😉

Allereerst doe ik zoveel mogelijk kippenvlees met botten in een grote pan. Bij mij is dat ingevroren vlees. Karkassen en nekken. Dan vul ik de pan tot net onder de rand met water. Als het vlees er bovenuit steekt, zoals bij mij, moet je genoeg ruimte overhouden zodat het niet gaat overstromen wanneer het vlees 'inklinkt'.

Daarna kun je het eerst een nacht over laten staan met een flinke scheut appelazijn. Dat zou de goede stoffen uit de botten beter vrij laten komen. Ik deed dat vroeger, en inmiddels niet meer. Het maakt het proces stukken langer en ik heb te weinig bewijs dat dit werkelijk beter is.

Ik laat het dan aan de kook komen. Als het kookt, vormt zich een laag schuim die ik er af schep. Daarna laat ik het op een laag vuur minstens 3 uur zachtjes staan borrelen. In mijn geval, op de houtkachel. Dit mag ook gerust een hele ochtend of middag zijn.. geen probleem.

Daarna af laten koelen en je zult zien dat het vet uit de botten is gekomen en je nu je eigen bouillon hebt gemaakt. Yeah! Je kunt er (keltisch zee)zout aan toevoegen... je had er ook groenten aan toe kunnen voegen om er een groenten/vlees-bouillon van te maken. Ik doe dat allemaal niet. Ik vind het fijn om een zo simpel en neutraal mogelijke start te hebben als basis voor mijn soep, zodat ik daar nog alle kanten mee op kan.

Als het wat afgekoeld is, dan schep ik alle botten eruit in een grote kom. De bouillon verdeel ik over bakjes. Daarna komt het vieze werkje... het scheiden van nog bruikbaar vlees van de botten. Ik haal dan de wat grotere stukken vlees van de botten af en doe deze in de bakjes bij de bouillon, zodat je lekker wat kippenvlees door je soep hebt.

Dit is nogal een pokkewerk, dus ik doe het tegenwoordig niet meer zo precies. Alleen de grotere stukken vlees gaan mee, de rest gaat in de groenbak.

En zo had ik dit keer maar liefst 12 bakjes met bouillon. Deze gaan de vriezer in... en elke zaterdagochtend haal ik er één uit, om er een soepje van te maken met de groenten die we op dat moment in huis hebben. Daar vertel ik vást later nog meer over!

Eigenlijk heel simpel toch? En je hoeft het natuurlijk helemaal niet zo groots aan te pakken als ik deed. Je kunt ook met een kleine portie dit eens proberen.. ik kan je in elk geval vertellen, dat wij de soep echt héérlijk rijk en vullend vinden als hij gemaakt is van eigen bottenbouillon!

Liefs,

Margriet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde Posts

Copyright © 2021 Green fields of glory
entercrossmenu
nl_NLNederlands