Green fields of glory

Ons onderwijsverhaal nu

Written on 2 December 2021

Oke, dat waren de blogs over ons onderwijsverhaal tot nu toe. Maar, Margriet, waar staan jullie nu?

Ik kan niet anders zeggen, dan dat het voelt dat we op een wonderlijke plek staan op dit moment. Ik kwam er dus achter dat ik een school mag starten. Iedereen mag een school starten in Nederland. Een zogenaamde B3-school. Een niet door de overheid bekostigde school. Aan deze schoolvorm zitten andere vereisten dan aan het starten van een 'reguliere school', wat dus een wél door de overheid bekostigde school is.

Voor een B3 school is geen minimum aantal leerlingen nodig. Ook hoef je niet met de gemeente in gesprek om te kijken of er wel een school bij 'mag' in deze gemeente. Ook hoef je geen gebouw toegewezen te krijgen. Je mag gewoon beginnen. Wat je nodig zult hebben om uiteindelijk goedgekeurd te worden, zijn een aantal dingen. Dit zijn de dingen die ik heb ervaren waar het voor de inspectie om draait, al zitten ook hier zelfs nog grijze gebieden in waar soms overleg over mogelijk is.

Voor het hebben van een B3 school is nodig:
* een leerkracht die minimaal 15 uur per week aanwezig is bij de kinderen
* een manier waarop je de leerlingen volgt in hun ontwikkeling, die inzichtelijk is voor de inspectie. (Je mag je eigen systeem ontwikkelen, of je gebruikt een systeem waar de inspectie al achter staat)
* je hebt een schoolplan, en vernieuwt deze minimaal eens per 4 jaar.
* je hebt een meldcode voor huiselijk geweld
* je hebt een burgerschapsplan

Als ik het goed heb, dan zijn dit de vereisten waar je aan moet voldoen. Er zijn documenten waar je dit in vinden kunt. Mocht je deze willen weten, vraag me er gerust naar. Je kunt het meeste vinden op overheidssites. Verder komt bij deze vereisten het feit, dat als je onder de 10 leerlingen blijft, dat er geen eisen zijn aan het gebouw waar je verblijft, wat betreft brandveiligheid. Je mag je school dan dus overal houden. Binnen, buiten, op meerdere plaatsen, dat maakt dan niet uit. Als je over de 10 leerlingen gaat, dan moet het gebouw waar je verblijft goedgekeurd zijn volgens de regels van brandveiligheid.

Hoe werkt dit dan als je een school wilt oprichten?

Nou... gewoon. Je begint. Je kunt kinderen op jouw school laten komen. Dus in mijn geval, zijn mijn kinderen van Plan B afgegaan en thuis gekomen. Zij zijn mijn 4 eerste leerlingen. En dan kun je je onderwijs invulling gaan geven. In ons geval, zijn wij in een afwisseling van dingen onderzoeken of uitvinden, en het unschoolen. Dit wisselen wij af. Daarover later meer.

Wat verwacht de inspectie? De inspectie verwacht dat als je een school begint, dat je binnen 4 weken je school meldt bij DUO. Dienst Uitvoering Onderwijs. De overheid dus.

Je zou kunnen kiezen voor het starten van een stichting, vóórdat je je aanmeldt. In dat geval kun je binnen die 4 weken dus je stíchting aanmelden bij Duo. Maar dit is helemaal niet nodig. Je mag ook gewoon melden dat jij als persoon een school bent gestart. Punt. Lekker simpel.

Dit laatste voelde voor mij heel goed, geen stichting op te starten. Iets met dat we elkaar weer mogen gaan vertrouwen op onze blauwe (of groene of bruine) ogen. Als ik zeg dat ik iets doe, dan mag ik daar ook de verantwoording over nemen. Als ik dat niet doe, mag ik verwachten dat er gedoe komt. Laat onze ja ja zijn, en onze nee nee. Daar zijn geen formulieren voor nodig om dit in vast te leggen bij de notaris. Dat mag natuurlijk wel, als dit voor jou goed voelt. Maar het hóeft dus niet.

Oke, binnen 4 weken verwacht de inspectie dus dat je school meldt. En dan? Dan zal binnen een week ongeveer de inspectie je opbellen en even willen horen wie je bent en wat je plan is. Even concreet in beeld krijgen wat je school in houdt en wat je doet. Ze zullen meer richting geven in welke kant zij belangrijk vinden.. en ze zullen waarschijnlijk een afspraak met je maken voor over een paar maanden, waarin ze bij je langs willen komen om te zien hoe je de dingen doet.

En dan heb je dus een paar maanden de tijd om deze vereisten in orde te maken.
Vervolgens komen ze langs. Keuren. En krijg je de uitslag. Het kan zijn dat het in orde is, dan krijg je een BRIN nummer. Een code waarmee jouw school op papier bevestigd staat. Zoals een burger service nummer. Dan ben je een school die erkend is door de overheid, en mogen er leerplichtige kinderen op jouw school komen. Die waren er natuurlijk al, want je kunt geen school starten zonder leerlingen. Dit is dus een 'gedoog-gebied'... maar na goedkeuring, mogen ze daar ook blijven.

Het kan ook zijn dat het niet in orde is. Over het algemeen, krijg je dan de mogelijkheid om de laatste dingen nog op orde te gaan maken. Dan krijg je een advies over hoe dan verder en wanneer het in orde moet zijn. Dan zal na die termijn de inspectie weer langs komen.. en dan kun je alsnog je groene licht krijgen.

Mocht het écht niet in orde zijn volgens de inspectie, dan kunnen ze een negatief oordeel geven. En dat zou dan in houden dat er geen leerplichtige kinderen op jouw school meer mogen zitten. Deze kinderen moeten dan volgens de inspectie zo snel mogelijk weer ingeschreven worden op een andere school.

Allemaal boeiende informatie. Maar, nu terug naar de allereerste vraag in deze blog. Margriet, waar staan jullie nu?

Wij staan op dat punt, dat we nu bijna 5 weken thuis zijn. Mijn plan was vanaf het begin, om ons na de 3e week te gaan inschrijven, zodat we de tijd hadden om even een start te maken.

Nou, een start hebben wij gemaakt en ik word er ook werkelijk blij van. Daar ga ik ook nog meer over vertellen. Maar ik heb mijn school nog niet aangemeld bij de overheid. Waarom niet? Omdat ik het nog niet ervaar. Ik heb besloten alleen nog op intuïtie te handelen... en mijn intuïtie voelde gewoon de drive niet om de brief te gaan versturen. Niets. Ik heb mijn man aangekeken, van 'wat moet ik hier nou weer mee?'. Maar hij staat achter mij. De keren in ons leven dat wij deze onderbuik gevoelens gevolgd hebben, zijn werkelijk altijd alleen maar mooie dingen uit voort gekomen. En dus, heb ik ons niet aangemeld. Ik kan niet zeggen dat ik dit ook helemaal niet ga doen, want ik kan nog niet helemaal vooruit kijken. Maar ik kan wel zeggen, dat dit is waar we nu staan.

Afgelopen vrijdag was de laatste dag van deze vier weken. De dag waarop ik logisch gezien aangemeld had moeten zijn met onze nieuwe school. Dat was dus niet zo. Wel kreeg ik die dag de melding van Plan B, dat wij nog niet úitgeschreven bleken bij hén. En dat dit per 30 november zou gaan gebeuren. De school heeft dit ook ter kennisgeving door gegeven aan de leerplichtambtenaar. En dus.. hebben wij wettelijk gezien opnieuw 4 weken gekregen om onze school op te gaan starten.

Wat een bijzondere wending. Ga ik onze school nu wel aanmelden? Geen idee. Ik voel hem nog niet. Ik heb wel andere dingen ervaren. Ik ervaar bijvoorbeeld, dat onze kinderen geen leerplicht meer hebben. Dat is logisch gezien ook een vreemde gedachte. En toch is dit, wat ik ervaar. Daar heb ik ook een theorie achter.

En die theorie ga ik een volgende keer delen, want deze blog is alweer lang genoeg...en mijn kinderen komen zo uit bed.

Nieuwe dag, nieuwe mogelijkheden.

Fijne dag!!


Love,

Margriet

Category: |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related posts

Copyright © 2021 Green fields of glory
entercrossmenu
en_USEnglish